11 maart 2024

Bestaan er ecologische netten? Jazeker! Bij Huck!

 

Bij Huck zoeken we voortdurend naar manieren om onze impact op het milieu te verminderen en onze oplossingen duurzamer te maken.

Hoe we dat doen?

Op verschillende manieren.

Zo vindt u in ons aanbod netten uit gerecycleerd polyester (PCR polyester) en polymelkzuur (PLA) maar verwerken we ook productieresten tot nieuwe netten.

Deze materialen zorgen voor een aanzienlijke kleinere ecologische voetafdruk in vergelijking met traditionele netten.

 

Hier is waarom:

PLA is een biologisch afbreekbare polymeer die wordt geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige bronnen zoals maïs of suikerriet. PLA helpt de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen te verminderen en vermindert de uitstoot van broeikasgassen tijdens de productie in vergelijking met conventionele kunststoffen. Het is biologisch afbreekbaar en composteerbaar.

Door gebruik te maken van gerecycleerde PCR polyester moeten geen nieuwe grondstoffen worden aangeboord. Het wordt gemaakt van gerecycleerde materialen die afkomstig zijn van consumentenafval, zoals gebruikte plastic flessen of textielafval. Dit proces omvat het verzamelen, sorteren, vermalen en smelten van gebruikte materialen om nieuwe polyestervezels te vormen.

De netten behouden de kwaliteit en veelzijdigheid van traditioneel polyester en dragen bij aan een circulaire economie.

 

Waarom zijn deze netten duurder?

De prijs van de netten is afhankelijk van het volume aan grondstof die nodig is om het te maken. Dit gaat deels gepaard met het soortelijk gewicht van het product.

Omdat het soortelijk gewicht van PCR polyester 50% hoger is dan dat van virgin materiaal verhoogt dit ook de verkoopsprijs.
Voor PLA is sinds de pandemie de prijs nog meer gestegen.

 

Zoeken wij ook andere oplossingen?

Zeker! zo wordt er volop gekeken naar NF (Natural fibers). Helaas maken de technische eigenschappen van natuurlijke vezels het moeilijk voor onze toepassingen.

Er is een lagere densiteit van vezels, ze gaan in de buitenomgeving sneller rotten en hebben hierdoor een zeer lage levensduur.

We streven naar volledige circulariteit en werken hiervoor nauw samen met de Duitse universiteiten en onderzoekscentra. Hierbij worden productieresten herleid tot grondstof, gemengd met oorspronkelijk materiaal er terug ingezet voor de productie van nieuwe netten. Ook lokaal werken we samen met grote spelers in de recyclagemarkt om ook gebruikte netten een twee leven te geven. Door toenemende aandacht en inspanningen in deze markt zien we goede evolutie.

 

We hopen dus op meer mogelijkheden voor een schone toekomst.