8 november 2021

De vogelgriep rukt op: scherm je pluimvee af met netten

Wanneer er ophokplicht is, dien je al jouw pluimvee en vogels op te hokken of af te schermen. Het afschermen kan gebeuren door je dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. 

Volièrenetten

Volièrenetten zijn netten die je met behulp van palen over een grote oppervlakte kan spannen. Volièrenetten hebben vooral tot doel dat hoenders zoals kippen,  ganzen, kalkoenen en eenden niet kunnen wegvliegen. Volièrenetten zijn ook ideaal om dieren op een bepaalde oppervlakte samen te houden. Perfecte oplossing tegen het vogelgriepvirus dus.

De maasgrootte van het gaas verschilt naargelang de te houden soort. Grosso modo onderscheiden we drie soorten volières: de vrijstaande buitenvolières met begroeiing, volières die tegen een muur van een huis of schuur zijn aangebouwd en binnenvolières. Volières buiten hebben bij voorkeur een dak. Is dat niet het geval, omdat het over een zeer grote oppervlakte gaat, dan moet er toch een mogelijkheid tot schuilen zijn en moet het voedsel op een droge plaats staan. Grote vrijstaande volières worden meestal gebruikt voor grote parkieten. Voor hoenders zoals kippen, ganzen en eenden maakt men gebruik van volièrenetten.

Vragen of meer informatie over hoe je best je pluimvee afschermt? Contacteer ons of bekijk hier onze volièrenetten